De wetgeving voor het gebruik van foto’s op het web

Foto: Sander Peters

Wil je foto’s op je website plaatsen? Dan moet je rekening houden met een aantal wetten en regels. Houd je je niet aan deze regels, dan riskeer je een rechtszaak of een hoge boete. Wanneer mag je een foto dan wel gebruiken en waar moet je op letten? Wij zochten het voor je uit en hebben de belangrijkste regels voor foto’s op het web op een rijtje gezet in dit artikel.

Intellectueel eigendom

Foto’s die je vindt op het internet (bijvoorbeeld via Google) mag je niet zomaar gebruiken. Een foto is namelijk altijd intellectueel eigendom van de maker. Daarom geldt het Intellectuele Eigendomsrecht (IE). Dit is een verzamelnaam voor rechten die gelden voor diverse creaties, zoals foto’s. In dit artikel lees je meer over de belangrijkste wetten en regels.

Het auteursrecht

Bij iedere foto krijg je te maken met het auteursrecht. Dit is simpelweg het recht dat gemaakt beeldmateriaal eigendom is van de maker. Vaak denken mensen dat het © copyright teken een foto beschermt tegen het gebruiken ervan, maar dit is niet waar. Dit teken heeft geen enkele waarde en is bovendien overbodig. Het auteursrecht komt direct tot stand na het maken van een foto en geldt voor iedere originele foto. Dus ook de foto’s die je vindt via Google of andere plekken op het internet.

Wanneer mag ik een foto gebruiken?

In principe mag je een foto alléén gebruiken als je toestemming hebt gekregen van de maker. Tenzij:

De maker meer dan 70 jaar dood is. De foto wordt dan automatisch ‘publiek domein’
Je een licentie hebt afgesproken
De foto al gebruikt wordt
Maar zo simpel is het niet. Je moet ook nog rekening houden met de rechten van derden, zoals naamsvermelding, portretrecht en merkenrecht.

Bron: Tribal.nl